4 loopbaanvragen voor je toekomst

Hoe zie jij je loopbaan /carriere voor je?

4 loopbaanvragen; om jezelf te stellen - Expertyz Coaching en Training

In deze blog deel ik 4 loopbaanvragen met je om zelf je loopbaan / carrière mee onder de loep te nemen. Ben je blij met je werk? Doe je wat je graag wil doen? Ben je tevreden met hoe het gaat? Geweldig! Wat fijn, houden zo.

Als je antwoord op een of meerdere van de vragen “nee” is, dan kan het een goed moment zijn om te bepalen wat je echt met je loopbaan / carrière wil doen. Tijd voor reflectie! Lees snel verder en plan tijd voor jezelf om met deze 4 loopbaanvragen te ontdekken hoe je je toekomst voor je ziet. Ze staan ook in een loopbaan coachtraject centraal.

De vragen op zichzelf klinken allemaal heel makkelijk. Het gaat om wat de vraag bij je in beweging brengt.

Loopbaanvraag 1: Wie ben ik?

Wie ben jij eigenlijk? Schrijf je eigen levensverhaal rondom deze vraag. Schrijf wat je wil schrijven. Alles is goed. Je kunt je leven indelen in periodes van 10 jaar om er zo aan terug te denken. 

Vind je een verhaal schrijven lastig? Maak een mindmap met als thema: wie ben ik?

Loopbaanvraag 2: Wat kan ik?

Wat kan ik? is de 2e loopbaanvraag in de reeks van 4 loopbaanvragen om zelf met je loopbaan aan de slag te gaan. Wat zijn werkzaamheden die je graag doet, waar loop je warm voor in je werk, welke eigenschappen zijn typerend voor jou? Ik voeg er graag de volgende hulpvragen aan toe:

– Wat doe je graag? 

– Welke werkzaamheden op je werk maken je echt blij? 

– Wat doe je in je privé-leven waar je energie van krijgt? 

– Waar ben je goed in? 

– Wat doe je minder graag? 

– Wat doe je niet en zou je graag willen doen? 

Uit je verhaal/aantekeningen van loopbaanvraag 1 kun je ook eigenschappen van jezelf uithalen. Schrijf alles op en stel de vragen over jezelf ook eens aan een familielid/vriend(in). Wanneer zien zij je ogen twinkelen? Waar praat je dan over?

Loopbaanvragen: wie ben ik? - Expertyz Coaching en Training
Loopbaanvragen: Wat kan ik? - Expertyz Coaching en Training
Loopbaanvraag: wat wil ik echt? - Expertyz Coaching en Training
Loopbaanvraag: Wat ga ik als eerste doen? - Expertyz Coaching en Training

Loopbaanvraag 3: Wat wil ik echt?

Als ik met je in een coachgesprek zit, vraag ik je:

Wat WIL je nou ECHT? 

……en dan ben ik stil. 

Nu gaat het om wat jij echt wil doen.

Tip: geef je zelf de tijd om zonder beperkingen hier over na te denken. Ga wandelen, op een lekkere plek zitten om jezelf de kans te geven om te vertellen wat jij echt graag wil.

Jij hebt het voor het kiezen. Wat wil je doen in je leven? Durf te dromen! Hoe ziet dat eruit? Waar doe je het? Op welke termijn wil je dit doen? Waarom is dit belangrijk voor je? 

Schrijf het op of wellicht helpt een tekening je om het op papier te krijgen. 

Loopbaanvraag 4: Wat ga ik als eerste doen?

Nu je weet wat je echt wil met je loopbaan / carrière, wat is de eerste stap die je kunt zetten om daar te komen? Het gaat om het allereerste wat jij nodig hebt om dit doel te behalen. 

Een paar suggesties: 

>> Je kunt met iemand gaan praten die al doet wat je graag wil doen,

>> Maak bespreekbaar op je huidige werk of je in die rol kunt groeien,

>> Bedenk een plan voor jezelf, hoe je jezelf wilt ontwikkelen, 

>> Je kunt…..

Maak de eerste stap die je zet, zo klein mogelijk voor jezelf. Lijkt het een grote stap om te zetten? Deel hem op! Ga op zoek naar een allereerste stap om te komen waar je wil zijn. Vertel die stap aan iemand, die je kan helpen en kan vragen hoe het gaat. Volg het op en zet de volgende stap in je doel. 

HOE VERDER…?

Je hebt nu de antwoorden op 4 loopbaanvragen. Als je het echt wil, dan kom je er. Met jouw sterke motivatie en doorzettingsvermogen zal je het gewenste resultaat behalen. Want hoe spannend ook; gaan doen wat je echt wil doen, geeft ontzettend veel voldoening.

Ben je er niet uitgekomen en weet je niet hoe verder te gaan? Of durf je er niet mee te beginnen terwijl je wel zou willen? Als loopbaancoach stel ik je onder andere deze vragen. Door het gesprek dat we voeren gaan we dieper dan je zelf waarschijnlijk doet. Stellen we de vraag die je jezelf niet stelt. Gebruiken we een persoonlijkheidsvragenlijst als de MBTI of Lumina Spark om extra inzicht in jezelf te krijgen. En als je weet wat je wilt, help ik je desgewenst op gang met het aanpassen van je CV en het sollicitatieproces. Laat het me weten als ik je kan helpen. Ik maak graag kennis met je.

Meer blogs

Ik ben de weg kwijt in mijn carrière - Blog van Yvonne van der Ziel, Expertyz Coaching en Training

Ik ben de weg kwijt

Ik ben de weg kwijt in mijn carrière was de vraag waar de coachee mee binnen kwam. Na een focus op wie zij zelf is, wat haar motiveert en wat zij belangrijk vindt, weet ze de weg weer te vinden.

Read More