Voorbereid op sollicitatie

In de afgelopen jaren heb ik aardig wat mensen mogen helpen in hun voorbereiding voor een sollicitatie, presentatie en pitch. Ik durf te zeggen dat dezelfde aandachtspunten terugkomen. Ik richt me in dit artikel voor het gemak op een sollicitatie. Natuurlijk is het gesprek zelf een momentopname en je weet nooit exact welke vragen je gesprekspartner stelt en toch ben je met een goede voorbereiding een eind op weg. 5 tips met als belangrijkste uitgangspunt: jezelf zijn.

Voorbereiding is essentieel. Naast de bekende punten als je kledingkeuze en het bedenken van je sterkten en verbeterpunten deel ik graag de volgende tips:

1. Wie ben jij?

Je kunt 1x een 1ste indruk maken. Blijf jezelf - Expertyz

Weet wat je over jezelf wilt vertellen. Wat wil je dat de ander van je weet als je klaar bent met het gesprek? Vaak als ik de vraag stel, is het stil aan de andere kant van de tafel. Ik krijg een wedervraag; “Wat moet ik vertellen?”

Heb je een hobby die belangrijk voor je is? Waar loop je warm voor? Voor de ander is het meteen een moment om te zien waar je van gaat stralen, wat je motiveert. Die positieve energie zien ze ook graag terug als je vervolgens de diepte in gaat over de functie.

2. What is in it for them?

Je ziet een functie en denkt ‘wauw dat is een mooie vervolgstap voor mij’. Je bedenkt wat je uit die functie kunt halen en wat je er van kunt leren. Wat er in een gesprek gebeurt is dat je vertelt wat je zo graag wilt vertellen over jezelf – wat je kunt ed. Je stapelt voorbeeld op voorbeeld om iets van jezelf te laten zien. Maar is dat ook wat de andere partij wil weten?

Wat heeft het bedrijf aan jou? Wat breng jij mee in de functie waar zij wat aan hebben? Dit is een andere manier van voorbereiden dan wanneer je het enkel vanuit je eigen perspectief bekijkt. Wat hebben zij eraan dat ik bij ze kom werken naast de vraag wat jij er aan hebt om daar te werken?

3. Maak je punt en zet een PUNT

Omdat je graag veel voorbeelden wilt geven, ratel je maar door. Soms ben je zelf ook bijna de draad kwijt. Wat was de vraag ook al weer? Zet een punt. Maak je punt en zet een punt. Als hij meer wil weten, stelt je gesprekspartner nog wel een vraag.

Heb je het idee dat je door ratelt? Vraag eens een bekende in je omgeving je te stoppen als je voor hem je punt duidelijk hebt gemaakt. Als je je gesprekspartner ziet afdwalen en niet meer luisteren, weet je ook dat je moet stoppen.

4. Motivatie is key

Ben je niet echt gemotiveerd voor de functie? Solliciteer dan niet. Een goede gesprekspartner prikt zo door je heen. Het scheelt je weer een afwijzing.

Ook een motivatie als ‘ik heb zo veel affiniteit met het product’ zegt niet veel. Als het zo is, ondersteun het dan met een voorbeeld dat meer zegt dan bovenstaande uitspraak. En “voel” je eigen motivatie, dat maakt hem zichtbaar voor de ander.

5. Ben en blijf jezelf tijdens je sollicitatie

Ookal wil je die functie perse hebben of baal je van de afwijzingen die je al hebt gehad. Ben en blijf jezelf. Zoals ik het graag noem: ben effectief in je eigen stijl. Geen over of onderschatting van jezelf. Als je wordt uitgenodigd op gesprek kun je er van uitgaan dat de andere partij je wil leren kennen. Dus met positieve energie, enthousiasme en motivatie ga je voorbereid het gesprek aan.

Ik heb het bovenstaande gericht op een sollicitatie en het geldt ook voor een presentatie of sales pitch:

We luisteren graag naar een gemotiveerde enthousiaste persoonlijkheid die kort en krachtig vertelt wat we aan hem (en zijn product) hebben.

PUNT.

Heb je hulp nodig bij de voorbereiding van je sollicitatie? Of weet je eigenlijk niet goed wat je wil? Kijk eens bij loopbaancoaching hoe Expertyz je kan helpen.