Misschien heb je er al eens van gehoord: de loopbaan of carrièrecoach. Het woord zegt het al: deze coach begeleidt je op carrièregebied. En dat kan in veel situaties handig zijn. Bijvoorbeeld als je niet weet welk beroep bij je past. Of als je een volgende stap wilt zetten, maar nog niet weet welke. Maar wat doet een carrièrecoach precies? Wat kun je in een traject bereiken? En wanneer is zo’n coach een slimme zet? Wij zetten de antwoorden op 6 veelgestelde vragen voor je op een rij.

WAT IS EEN CARRIÈRE-COACH?

Steeds meer Nederlanders zetten de stap naar een carrièrecoach – ook wel een loopbaancoach genoemd. Dit is een professional die jou ondersteunt bij het waarmaken van je ambities. En die je helpt te ontdekken wat jouw ambities zijn en wat qua baan of studie bij jou past.

Een coach heeft geen pasklare antwoorden op al je vragen, maar helpt je juist om de antwoorden op jouw vragen zelf te vinden. Door de juiste vragen te stellen, oefeningen te geven en mee te denken, kunnen jij en de coach samen ontdekken welk carrièrepad bij jou past. En hoe je de juiste stappen richting jouw carrièredoel kunt zetten.

WANNEER IS CARRIÈRECOACHING HANDIG?

Een traject met een carrièrecoach biedt uitkomst bij vragen of dilemma’s op het gebied van studie of werk. Of als je nieuwe carrièredoelen hebt en wel wat hulp kunt gebruiken om die waar te maken.

Goed om te weten: je hoeft niet per se ergens mee te worstelen om naar een carrièrecoach te stappen. Dat is een onterecht vooroordeel. In het algemene stap je naar zo’n coach als je een volgende carrièrestap wilt zetten. Dat kan zijn omdat je op dit moment niet op je plek zit of nog wat zoekende bent. Maar het kan ook zijn dat je een nieuw carrièredoel voor ogen hebt en daar wat begeleiding bij kunt gebruiken.

Concreet kan carrièrecoaching o.a. in de volgende situaties helpen:

WAARIN VERSCHILT EEN CARRIÈRECOACH VAN EEN MENTOR?

Nu zijn er ook werkplekken die zelf al begeleiding door een mentor bieden. Wat is dan het verschil met een coach? Dat zit hem er vooral in dat een mentor zijn blik vaak op de organisatie zelf richt. Waar kun je je binnen je huidige organisatie nog in ontwikkelen? Of wat kun je binnen je huidige functie anders aanpakken? Een carrièrecoach kijkt verder dan dat en denkt ook met je mee of je binnen je huidige werkplek wel goed zit. Dat kan soms heel fijn zijn.

WAT DOET EEN CARRIÈRECOACH?

Met een carrièrecoach voer je gesprekken en doe je gerichte oefeningen. Dat alles is erop gericht om inzicht te krijgen in wie jij bent als persoon en wat voor jou belangrijk is in een studie of baan. Aan de hand daarvan zoek je samen met de coach naar een manier om jouw ambities vorm te geven. Dat kan betekenen dat je op zoek gaat naar een studie, baan of werkgever die bij je past. Of dat je ontdekt welk ontwikkeltraject er nodig is om uiteindelijk bij die baan of studie uit te komen. Ook begeleidt de coach je bij het zetten van concrete stappen.

HOE ZIET HET COACHINGSTRAJECT ERUIT?

Een traject met een carrièrecoach is altijd op maat. De coach kijkt vooral waar jij behoefte aan hebt. Dat is waar je met de coach mee aan de slag gaat. De coach geeft je handvatten en stelt kritische vragen, zodat je zelf het antwoord kunt vinden op jouw carrièrevragen. Daarvoor ga je aan de hand van vragen en oefeningen uitzoeken wie jij bent, wat je kwaliteiten zijn en wat jouw behoeften zijn op carrièregebied. Waar krijg je bijvoorbeeld energie van? Waar ben je goed in? En waar wil je je nog in ontwikkelen?

Samen komen jullie uiteindelijk tot een beschrijving van de baan of studie die bij jou past en tot een actieplan om daar te komen.

WAT LEVERT EEN TRAJECT MET EEN CARRIÈRECOACH JE OP?

Een carrièrecoach helpt je om meer inzicht in jezelf te krijgen. Je weet na afloop van het traject beter wat voor functie of studie bij je past. Ook heb je geleerd hoe je de juiste stappen richting jouw doel kunt zetten.

Daarnaast geeft het traject je vaak meer zelfvertrouwen, alleen al doordat je je eigen talenten (her)ontdekt. Vooral als je op dit moment zoekende bent of geen energie uit je baan haalt, is het fijn om weer met die positieve blik naar jouw “kunnen” te kijken. Dat kan je meteen frisse energie geven om stappen in je carrière te zetten.

EEN CARRIÈRECOACH INSCHAKELEN?

Loop jij in je carrière of studie ergens tegenaan? Of wil je juist met een frisse blik naar je loopbaan kunnen kijken? Ik denk graag met je mee of ik je daar als loopbaancoach mee kan helpen. Neem contact op en we plannen een vrijblijvende kennismaking in.

Dit artikel is geschreven door de Coaching Club, een netwerk van coaches waar ik deel van uit maak.