Ik ben de weg kwijt

in mijn carrière

Ik ben de weg kwijt in mijn carrière - Blog van Yvonne van der Ziel, Expertyz Coaching en Training

Ik ben de weg kwijt

“Ik ben echt de weg kwijt in mijn carrière”. Dit waren de woorden van een coachee in het kennismakingsgesprek. Wil ik weggaan of werken naar die promotie? Het duurt allemaal zo lang en onlangs was ze weer gepasseerd door een jongere collega. Wilde ze eigenlijk nog wel dit werk doen en bij deze werkgever blijven? 

Ze koos ervoor om het loopbaan coachtraject te starten. Ik had haar in de intake verteld dat we onder andere met de vragen wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik echt? zullen werken. We hadden afgesproken met wie ben ik te beginnen. Om te bespreken wie je bent doorlopen we je levensverhaal. Door zelf je verhaal te schrijven of door dit in de sessies te bespreken aan de hand van wat belangrijk voor je is geweest in elke 10 jaar van je leven. Dit was een schok voor de coachee; het zou toch over werk gaan? Moest ze het over zichzelf gaan hebben? Ze is toch de weg kwijt in haar carrière?

Met focus op wie jij bent

Het klopt dat je bij mij komt met een verandering die je in je werk wilt inzetten. Die verandering maak jij zelf. Jij met je waarden, overtuigingen, motivatie, doelen, met alles wat jij in je hebt. Ookal wil je een verandering in je werk, de focus ligt op jou als persoon in coaching. Als je weer weet wat je zelf belangrijk vindt, wat je drijft,  wat belangrijke waarden voor je zijn, kun je checken of het werk dat je doet er bij past. Of wat je kan veranderen om het te laten passen. Ook een overtuiging die je terwijl je jong was als besluit hebt genomen, kan je nu in de weg zitten om te doen wat je wil.  De meeste tijd in een loopbaan traject besteden we daarom aan wie je bent, omdat het helder worden van wat je kunt en echt wil daar uit voort vloeit.

De verandering maak je zelf

In de 5e en voor haar afsluitende sessie vroeg ik de coachee hoe het nu voor haar was: Ben je nog de weg kwijt in je carrière? Coachee had weer helder welke kant zij op wil. Daarvoor had ze nog wel een paar stappen om te ondernemen en die kon ze zelf zetten. Daarvoor had ze mij niet meer nodig. En dat is wat we willen bereiken in coaching; het punt waarbij je zelf weer verder kunt en de regie ervaart over je eigen (werkende) leven. Deze coachee heeft er voor gekozen bij haar huidige werkgever te blijven en de promotie kansen te onderzoeken. Ze geeft dit een jaar. Dan evalueert ze en maakt ze nogmaals haar keuze. En mocht ze daar dan nog een keer over willen praten, dan weet ze mij te vinden.

Ben jij er aan toe om die verandering in je werk te brengen? Om voor je zelf te onderzoeken wat jou drijft en motiveert en wat je echt wil doen? Neem contact op en we plannen een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Share the Post:

Related Posts