Natuur

Wat laat je hart sneller kloppen? Waar kom je graag je bed voor uit? Een oud-collega, destijds werkzaam in recruitment, stelde graag de mooie vraag: wat geeft jouw dag een gouden randje? 

Een vraag om er achter te komen wat je inspireert en wat je motiveert. Wat laat je stralen, wat maakt je enthousiast en wat kan helpen je te motiveren, ook als het even tegen zit?

Een voor mij bijzondere ervaring in januari op het strand van Bloemendaal

De natuur geeft mijn dag vaak een gouden randje. Die geeft mij motivatie. Helemaal als ik – zoals je op de video kunt zien en horen – iets bijzonders zie. Ik word blij van buiten zijn. Het is voor mij een manier om op te laden, inspiratie op te doen en te genieten. Ik zat vol energie de rest van die dag na de ontmoeting met de zeehond.

Regelmatig ben ik met klanten buiten te vinden. Met klanten die het fijn vinden om een coachgesprek al lopend te doen. Of een team met wie ik buiten een opdracht doe. Een extra motivatie hiervoor zijn de resultaten van onderzoek naar het brein en de natuur die Mark Mieras vorige week deelde op een bijeenkomst waar ik was. Ik had het stuk al eens gelezen en nu werd het mij nog eens verteld. Wat mijn hersenen, in het kader van herhaling, natuurlijk ook heel fijn vinden. 

Natuur, zowel de blauwe als de groene natuur, heeft aantoonbaar invloed op je brein in positieve zin. Zo vertelde hij dat kinderen die een boom hebben bij hun woning zich aantoonbaar beter voelen dan kinderen in vergelijkbare gezinnen die dat missen en uitkijken op een kale binnenplaats. Kijken naar groen zorgt ervoor dat het ‘piekercentrum’ minder geactiveerd wordt. De drempel voor het ‘natuureffect’ blijkt verrassend laag. Reeds een klein beetje natuur helpt. Hoe fijn is het dat dit ‘neveneffect’ heel gemakkelijk aan mijn werk toe te voegen is.

Een aantal feiten over de invloed van de natuur op ons op een rij:

De positieve invloed van de natuur op het brein in beeld. Ook bij het kijken naar een afbeelding

Als mensen naar foto’s kijken van de stad zijn hun visuele centra heel actief evenals de temporale pool (rekening houden met anderen). Bij foto’s van een natuurlijke omgeving is er opvallend veel activiteit in centra voor zelfbewustzijn, vrije beweging en waardebeleving.

Terugkomend op de vraag: Wat geeft je dag een gouden randje? 

Wat is er mooier dan buiten zijn, werken aan persoonlijke ontwikkeling en je opladen om de resultaten te behalen die je wil?  

Ik stel voor dat we met elk team of individueel coachtraject via Expertyz minimaal 1 moment naar buiten gaan. Om te wandelen, een opdracht te doen, een goed gesprek te voeren en de natuur zijn werk te laten doen. En wil je een volledig coachtraject in de natuur? Dat kan zeker. In een intensief coachtraject en met het 2-daagse coachprogramma “Coaching Intensief aan Zee”.

Ik ontmoet je graag binnenkort buiten voor een kennismaking.

Hartelijke groet,

Yvonne

Wil je meer weten en de literatuur lezen? De informatie komt uit de volgende artikelen: