Boost je zelfvertrouwen: vertrouw in je eigen kracht!

Zelfvertrouwen - geloof in jezelf met Expertyz Coaching en Training

Zelfvertrouwen, heb jij er genoeg van?

Het zou soms handig zijn als je het als een parfum over jezelf heen zou kunnen sprayen, toch? Op zo’n moment dat je denkt; nu heb ik het nodig om voor mezelf op te komen, om die persoon aan te spreken of mezelf goed te presenteren. Eén spray van het parfum en je barst van het zelfvertrouwen.

Wat is het eigenlijk, zelfvertrouwen? Wie heeft ooit verzonnen dat het handig is om zelfvertrouwen te hebben? En waarom lijkt de één altijd zelfverzekerd rond te lopen en de ander niet?

Laten we de betekenis erbij pakken: 

Betekenis ‘zelfvertrouwen’  uit de Van Dale

zelf·ver·trou·wen  (het; o)

1  het vertrouwen in de eigen kracht

Vertrouwen in eigen kracht - Expertyz Coaching en Training

Vertrouwen in je eigen kracht

Ik heb me in mijn leven regelmatig verbaasd over anderen. “Wat??? Ben jij ook onzeker over jezelf? Dat straal je helemaal niet uit?” Sommige mensen lijken altijd vol zelfvertrouwen, terwijl ze zich helemaal niet zelfverzekerd voelen. 

Iedereen heeft zijn momenten. Iedereen krijgt in zijn leven momenten waarop je zelfvertrouwen een grote of minder grote deuk krijgt. Door ziekte, ontslag, een scheiding, liefdesverdriet etc. Zelfvertrouwen komt dus volgens de definitie er op neer hoe je op dat moment vertrouwt in je eigen kracht. 

Dat is makkelijk gezegd, zal je denken. En toch kan slechts het zeggen van de woorden ‘ik vertrouw in mijn eigen kracht’, als je ze vaak genoeg herhaald al helpend zijn. De woorden worden bij elke herhaling steeds meer eigen, totdat je ze op een gegeven moment als waarheid aanneemt.

Ons brein heeft herhaling nodig. Nieuw gedrag aan leren, heeft gemiddeld 66 dagen van oefening nodig. Voor de één werkt het al na een maand, voor een ander duurt het misschien zo’n 3 maanden. Herhaling is nodig om een gedragsverandering eigen te maken. Zowel bij iets wat makkelijk lijkt, zoals elke dag een appel eten en bij wat moeilijker lijkt, zoals vertrouwen in je eigen kracht. De kracht van herhaling maakt dat jij en je brein het je eigen maken. 

Zelfvertrouwen groeit door jezelf complimenten te geven

Complimenten zijn fijn voor je zelfvertrouwen. Dat werkt uiteraard zo met de complimenten die een ander je geeft. Maar wat denk je van de complimenten die jij jezelf geeft? Die hebben ook effect! Hoe vaak geef jij jezelf een compliment? Hoe praat jij tegen jezelf? Waar ligt de focus: op complimenten of kritiek? 

Zelfvertrouwen heeft te maken met geloven in jezelf en achter je eigen acties en besluiten staan. Ook al pakken ze een keer niet uit zoals bedacht. Om ook op die momenten te vertrouwen in je eigen kracht en jezelf tijdens een moment van zelfreflectie ook dan een compliment te maken.

Een uitdaging voor meer zelfvertrouwen

Ik geef je graag de volgende uitdaging mee als je wil werken aan zelfvertrouwen: 

  • Sluit je week af met drie complimenten aan jezelf en maximaal één verbeterpunt. Drie complimenten die echt iets over jou zeggen. Over iets wat je doet, wat je zegt, wat je voelt;
  • Zet het in je agenda als wekelijkse reminder zodat je het daadwerkelijk doet;
  • Herhaal dit voor drie maanden lang. Je gedrag heeft immers die herhaling nodig;
  • Schrijf de complimenten aan jezelf en het verbeterpunt op. Je zal merken dat het helpt om je vertrouwen in jezelf te doen groeien en je hebt na een aantal weken een mooi naslagwerk over jezelf;
  • Heb je verbeterpunten genoteerd? Ook daarbij kun je jezelf weer complimenteren hoe je ze hebt opgepakt en verbeterd.

Vind je het lastig om dit zelf op te pakken of denk je: er zit meer achter mijn onzekerheid en dat wil ik met een coach onderzoeken? 

Mijn kracht als coach zit erin je te helpen hoe je weer met (zelf)vertrouwen naar je werk gaat. Als je niet meer helder hebt wat je wil met je loopbaan, bijvoorbeeld na een reorganisatie op je werk of door communicatie problemen tussen collega’s, help ik je graag verder. Neem contact op en we plannen een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Share the Post:

Related Posts