Inzicht, herkenning en erkenning

Hoogsensitief

Wist je dat dit een eigenschap is?

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die de laatste jaren meer bekendheid krijgt. Er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. Dat is ook niet gek als je bedenkt dat 20% van de wereldbevolking Hoogsensitief is. Veel volwassenen weten er nog niet van af. Terwijl als je de herkenning en inzichten er over zou hebben, het je een hoop onbegrip en vechten tegen jezelf kan schelen. Iets dat veel hoogsensitieve volwassenen bijvoorbeeld lastig vinden, is hun zelfkritiek. Het eindeloze gepieker kost energie en ondermijnt het zelfvertrouwen. Als je weet dat dit kenmerkend voor hoogsensitiviteit is, kun je er anders mee omgaan. Door bijvoorbeeld te accepteren dat het bij je hoort. 

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit?

Voor mij was een van de grootste eyeopeners over hoogsensitiviteit dat het in het brein zichtbaar is. De hersenen van mensen die hoogsensitief zijn, werken aantoonbaar anders dan van degene die niet-hoogsensitief zijn. Waar het verschil in zit? HSP ervaren hun omgeving anders doordat zij informatie sterker opmerken en diepgaander verwerken. 

Mijn doel is om er aan bij te dragen dat hoogsensitiviteit als een eigenschap wordt gezien. Waarin je de kwaliteiten en uitdagingen van jezelf of een ander (h)erkent. Er (anders) mee leren omgaan zal het zelfinzicht en werkgeluk ten goede komen.