Denk je dat je wel eens hoogsensitief kunt zijn en ben je benieuwd of je anders met deze eigenschap om kunt gaan als je er meer inzicht in hebt? Wil je er meer over weten en onderzoeken hoe je er mee om gaat in een coachtraject? Dat kan!
In de basis is het coachtraject hetzelfde als elk ander individueel coachtraject wat jij bij mij kunt starten. De toevoeging is dat we in het coachtraject “Ik ben hoogsensitief, wat nu? starten met de Hoogsensitiviteitsanalyse van Esther Bergsma. Deze analyse helpt om te specificeren op welke manieren je hooggevoeligheid in het dagelijks leven en je werk tot uiting komt. Na de analyse heb je een beeld hoe hoogsensitiviteit zich bij je uit en wat bij jou voor overprikkeling zorgt. Je krijgt in het coachtraject helderheid in de kwaliteiten die er voor jou bij horen en je verkent welke aspecten van invloed zijn op uitdagingen of problemen die je ervaart. Zowel thuis als op het werk.
Individuele coaching voor meer begrip van jezelf. Om jezelf te (h)erkennen.
Wil je alleen de hoogsensitiviteitsanalyse doen? Dat kan. Dan plannen we een gesprek van 2 uur in.
Laten we kennismaken! Dit kan telefonisch, al wandelend over het strand van Bloemendaal aan Zee, online en in mijn werkruimte in Haarlem of Amsterdam.
Plan je in juli of augustus 2024 een kennismakingsgesprek / Coachtraject “ik ben hoogsensitief, wat nu” in? Dan krijg je een traject van 5 coachsessies voor de prijs van 4 sessies.
Particulier: 810,= incl. 21% BTW (normaal 1.012,50 incl. 21% btw)
Zakelijk: 870,= excl. 21 % BTW (normaal 1.087,50 excl 21% btw)
Mensen die hoogsensitief zijn (afgekort: HSP), nemen subtiele informatie uit hun omgeving waar en verwerken die diepgaand. Vaak hebben ze dan meer tijd nodig om te reageren op een situatie. Die diepgaande verwerking kost veel energie en kan intense emoties oproepen (zowel positieve als negatieve). Die diepgaande verwerking is wat HSP onderscheidt van anderen die gevoelig zijn voor prikkels. Hooggevoeligheid kun je als synoniem zien voor hoogsensitief.
Een uitgebreide uitleg:
Als je hoogsensitief bent, merk je allerlei details in de omgeving op met je zintuigen. Je neemt meer tijd om de omgeving nauwkeurig te observeren. Je merkt bijvoorbeeld kleine verschillen op in je omgeving en je leest gemakkelijk emoties van gezichten. Zo kan je blik vallen op de schittering van de zon in een waterplas, je merkt dat iemand niet lekker in zijn vel zit, je ziet een nieuwe accessoire in het interieur van je vriendin of voelt continu een irritante sok die niet goed in je schoen zit. Je ruikt sneller nare luchtjes en geniet intenser van een lekkere smaak. De drempel voor waarneming lijkt lager te liggen. Het voordeel is bijvoorbeeld dat je intens kan genieten van kleuren, gevoelens, geluiden, smaken en geuren. Een nadeel is dat je overspoeld kunt raken en hierdoor de hoofdlijnen uit het oog verliest door de vele details.
Je merkt emotionele prikkels van andere mensen sneller op. Je bent gevoelig voor sfeer. Het is voor jou heel natuurlijk om verschillende perspectieven in te nemen. Van je familie, een vriend, collega, je werkgever. Je voelt de emoties van de ander en begrijpt de situatie en de overwegingen van de ander. Je bent goed in staat deze perspectieven met elkaar te verbinden en rekening te houden met de ander bij het maken van keuzes. Het voordeel is dat je verschillende belangen in het oog houdt en zorgzaam kan zijn. Het nadeel is dat als je te veel met een ander bezig bent, je jouw eigen gevoel, mening of wat je zelf nodig hebt gemakkelijk uit het oog verliest.
Je denkt diepgaand na over alle informatie die je via je zintuigen binnen hebt gekregen. Je verbindt nieuwe en bestaande informatie met elkaar. Je verzint allerlei ideeën en plannen. Alle kansen, mogelijkheden en risico’s worden afgewogen. Je maakt verschillende scenario’s in je hoofd waar je de voor en nadelen van overziet. Er is weinig waar je niet over nadenkt. Je maakt zorgvuldige afwegingen voordat je een keuze maakt of een beslissing neemt. Ook als je in rust bent, is je hoofd niet makkelijk stil te krijgen,. Het voordeel is bijvoorbeeld dat je veel overzicht hebt. Je ziet de rode draad in het grote geheel. Het nadeel is dat je gemakkelijker gaat piekeren. Als HSP-er kun je herkennen dat anderen vinden dat je dingen te complex maakt, dat je veel te ver gaat met je interpretaties. Dat komt door de diepgaande verwerking die een HSP-er op alles toepast.
Als je hoogsensitief bent, wil je graag iets doen met de informatie die je hebt opgemerkt en waar je goed over hebt nagedacht. De uitvoering is in je hoofd geheel uitgewerkt en daardoor lever je over het algemeen goed werk. Als je met de uitvoering bezig bent, blijf je evalueren en bijstellen. Na afloop reflecteer je uitgebreid op je eigen handelen en dat van de ander. Door alle intensieve informatieverwerking raak je sneller gestresst. Je zenuwstelsel heeft langer hersteltijd nodig dan een ander. Je kan stress krijgen door de overprikkeling van alle externe prikkels en door de prikkels die je zelf creëert door het denken over en doorvoelen van de informatie. Ook kun je stress krijgen van onderprikkeling als je te weinig kwalitatief voedende prikkels krijgt.
Hoogsensitiviteit is een eigenschap die de laatste jaren meer bekendheid krijgt. Er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. Dat is ook niet gek als je bedenkt dat 20% van de wereldbevolking hoogsensitief is en dus ruim 3,5 miljoen Nederlanders. Een groot deel van hen weet dit nog niet. Terwijl de herkenning en erkenning ervan je een hoop kan brengen.
Binnen bedrijven, scholen en organisaties komt gelukkig steeds meer aandacht voor anders denken. Binnen het diversiteitsbeleid komt ook aandacht voor neurodiversiteit. Met een diversiteit aan breinen (lees “normaal”, autisme, hoogbegaafd, dyslectisch, add en hoogsensitief) komen we samen vooruit. Wil je binnen het bedrijf / de organisatie aandacht besteden aan hoogsensitiviteit? Ik kom graag langs om er meer over te vertellen in een presentatie of workshop.