Inzicht, herkenning en erkenning

Hoogsensitief

Wist je dat dit een eigenschap is?

1 op de 5 werknemers is hoogsensitief.

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die de laatste jaren meer bekendheid krijgt. Er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. Dat is ook niet gek als je bedenkt dat 20% van de wereldbevolking hoogsensitief is en dus ruim 3,5 miljoen Nederlanders. Een groot deel van hen weet dit nog niet. Terwijl de herkenning en erkenning ervan je een hoop kan brengen. 

Wat is hoogsensitiviteit?

Mensen die hoogsensitief zijn (afgekort: HSP), nemen subtiele informatie uit hun omgeving waar en verwerken die diepgaand. Vaak hebben ze dan meer tijd nodig om te reageren op een situatie. Die diepgaande verwerking kost veel energie en kan intense emoties oproepen (zowel positieve als negatieve). Die diepgaande verwerking is wat HSP onderscheidt van anderen die gevoelig zijn voor prikkels. Hooggevoeligheid kun je als synoniem zien voor hoogsensitief.  

Een uitgebreide uitleg

Als je hoogsensitief bent, merk je allerlei details in de omgeving op met je zintuigen. Je neemt meer tijd om de omgeving nauwkeurig te observeren. Je merkt bijvoorbeeld kleine verschillen op in je omgeving en je leest gemakkelijk emoties van gezichten. Zo kan je blik vallen op de schittering van de zon in een waterplas, je merkt dat iemand niet lekker in zijn vel zit, je ziet een nieuwe accessoire in het interieur van je vriendin of voelt continu een irritante sok die niet goed in je schoen zit. Je ruikt sneller nare luchtjes en geniet intenser van een lekkere smaak. De drempel voor waarneming lijkt lager te liggen. Het voordeel is bijvoorbeeld dat je intens kan genieten van kleuren, gevoelens, geluiden, smaken en geuren. Een nadeel is dat je overspoeld kunt raken en hierdoor de hoofdlijnen uit het oog verliest door de vele details. 

Je merkt emotionele prikkels van andere mensen sneller op. Je bent gevoelig voor sfeer. Het is voor jou heel natuurlijk om verschillende perspectieven in te nemen. Van je familie, een vriend, collega, je werkgever. Je voelt de emoties van de ander en begrijpt de situatie en de overwegingen van de ander. Je bent goed in staat deze perspectieven met elkaar te verbinden en rekening te houden met de ander bij het maken van keuzes. Het voordeel is dat je verschillende belangen in het oog houdt en zorgzaam kan zijn. Het nadeel is dat als je te veel met een ander bezig bent, je jouw eigen gevoel, mening of wat je zelf nodig hebt gemakkelijk uit het oog verliest. 

Je denkt diepgaand na over alle informatie die je via je zintuigen binnen hebt gekregen. Je verbindt nieuwe en bestaande informatie met elkaar. Je verzint allerlei ideeën en plannen. Alle kansen, mogelijkheden en risico’s worden afgewogen. Je maakt verschillende scenario’s in je hoofd waar je de voor en nadelen van overziet. Er is weinig waar je niet over nadenkt. Je maakt zorgvuldige afwegingen voordat je een keuze maakt of een beslissing neemt. Ook als je in rust bent, is je hoofd niet makkelijk stil te krijgen,. Het voordeel is bijvoorbeeld dat je veel overzicht hebt. Je ziet de rode draad in het grote geheel. Het nadeel is dat je gemakkelijker gaat piekeren. Als HSP-er kun je herkennen dat anderen vinden dat je dingen te complex maakt, dat je veel te ver gaat met je interpretaties. Dat komt door de diepgaande verwerking die een HSP-er op alles toepast.

Als je hoogsensitief bent, wil je graag iets doen met de informatie die je hebt opgemerkt en waar je goed over hebt nagedacht. De uitvoering is in je hoofd geheel uitgewerkt en daardoor lever je over het algemeen goed werk. Als je met de uitvoering bezig bent, blijf je evalueren en bijstellen. Na afloop reflecteer je uitgebreid op je eigen handelen en dat van de ander. Door alle intensieve informatieverwerking raak je sneller gestresst. Je zenuwstelsel heeft langer hersteltijd nodig dan een ander. Je kan stress krijgen door de overprikkeling van alle externe prikkels en door de prikkels die je zelf creëert door het denken over en doorvoelen van de informatie. Ook kun je stress krijgen van onderprikkeling als je te weinig kwalitatief voedende prikkels krijgt.

Hoe beter je begrijpt hoe je hoogsensitieve brein werkt en welke talenten en valkuilen daarmee samenhangen, des te meer zul je ook de voordelen van de eigenschap kunnen inzetten. Er (anders) mee leren omgaan zal het zelfinzicht en je werkgeluk ten goede komen.

Hoogsensitief brein - Expertyz Coaching

Voor mij was een van de grootste eyeopeners over hoogsensitiviteit dat het in het brein zichtbaar is. De hersenen van mensen die hoogsensitief zijn, werken aantoonbaar anders dan van degene die niet-hoogsensitief zijn. De neurologische verschillen verklaren waarom HSP een situatie soms heel anders ervaren dan niet-hsp, of waarom iets een hele andere impact op hen heeft. 

Wil je weten of je hoogsensitief bent?

Voor een korte vragenlijst verwijs ik je graag naar hoogsensitief.nl waarbij je na het invullen ervan direct een antwoord krijgt. 

Ik denk dat ik hoogsensitief ben, wat nu?

Denk je dat je wel eens hoogsensitief kunt zijn en ben je benieuwd of je anders met deze eigenschap om kunt gaan als je er meer inzicht in hebt? Met de hulp van de hoogsensitiviteitsanalyse ontwikkelt door Esther Bergsma, help ik je dit in kaart te brengen. Na de analyse heb je een beeld hoe hoogsensitiviteit zich bij je uit en wat bij jou voor overprikkeling zorgt.

Dit kan onderdeel zijn van een loopbaan of performance coachtraject of in een coachtraject dat gericht is op het (anders) omgaan met hoogsensitiviteit. In elk coachtraject gaan we met jouw specifieke doel aan de slag, wat die ook is. 

Wil je binnen het bedrijf / de organisatie aandacht besteden aan hoogsensitiviteit?

Binnen bedrijven, scholen en organisaties komt gelukkig steeds meer aandacht voor anders denken. Binnen het diversiteitsbeleid komt ook aandacht voor neurodiversiteit. Met een diversiteit aan breinen (lees “normaal”, autisme, hoogbegaafd, dyslectisch, add en hoogsensitief) komen we samen vooruit. Wil je binnen het bedrijf / de organisatie aandacht besteden aan hoogsensitiviteit? Ik kom graag langs om er meer over te vertellen in een presentatie of workshop.

Iedereen is verschillend. Ook niet elk hoogsensitief persoon is hetzelfde. Niet voor iedere HSP is elk zintuig even gevoelig bijvoorbeeld. Het gaat er niet om je in een hokje te plaatsen. Of dat je 'hoogsensitief' nu als smoes kan gebruiken. Het gaat erom dat je met die kennis erbij jezelf kunt zijn. Effectief in je eigen stijl.