Teamcoaching met de MBTI: (Her)ken jezelf en je team

Waarom heb je met de een meer aansluiting dan met de ander? Waardoor lijkt die ander altijd eerder te zijn in het uiten van zijn ideeën? Waarom krijg jij energie van er op uitgaan met je vrienden en je partner door lekker op de bank te hangen met een boek? Elke gedraging is goed en het kan handig zijn om de verschillen te herkennen. In deze teamcoaching krijg je inzicht in gedragsvoorkeuren die we kunnen onderscheiden met de inzet van de MBTI (Myers-Briggs Type Indicator).

Een deelnemer zei: „De MBTI voorkeuren hebben mijn ogen geopend. Ik begrijp nu waarom mijn collega en ik soms compleet langs elkaar heen praten. Ook de vergaderingen met het hele team gaan beter doordat we duidelijke afspraken met elkaar hebben gemaakt. Doordat we elkaars voorkeuren kennen en werkstijl beter begrijpen, kunnen we er rekening mee houden. Dat werkt goed.” 

Resultaat: een team dat effectiever samenwerkt

De MBTI® persoonlijkheidsvoorkeuren geven mensen inzicht in zowel hun eigen persoonlijkheid als die van anderen. De MBTI helpt bij de vraag hoe het beste gebruik gemaakt kan worden van de verschillende kwaliteiten binnen een team. Het geeft inzicht in de sterke punten en mogelijke blinde vlekken. Het helpt om onderlinge communicatie te verbeteren, stress en conflictsituaties te verminderen en meer begrip voor elkaar te creëren. Met als resultaat: een team dat effectiever samen werkt.

De MBTI draagt bij aan:

  • een beter begrip van jezelf, je motivatie en zelfbeeld,
  • meer begrip voor de communicatiestijl van anderen,
  • teamontwikkeling, 
  • inzicht in communicatiestoornissen en misverstanden en het bevordert samenwerking,
  • begrip waarom mensen verschillend reageren op verandering,
  • inzicht in je leiderschapsstijl en welk effect het heeft op het team. 
 

Inhoud Teamcoaching met de MBTI: (Her)ken jezelf en je team

De teamcoaching vindt plaats in 3 dagdelen verspreid over 2 maanden.

Vooraf aan de training vullen de teamleden een digitale MBTI vragenlijst in.

In dagdeel I bespreken we de voorkeursstijlen die de MBTI onderscheidt. Met diverse interactieve oefeningen komen de voorkeuren tot leven en bepaalt een ieder voor zichzelf zijn voorkeursstijlen en type. Na afloop ontvangen de deelnemers hun typerapport met een diepgaande, gepersonaliseerde beschrijving van hun persoonlijksheidsvoorkeuren.

In dagdeel II en III diepen we de individuele en team voorkeursstijlen verder uit. Het wordt duidelijk wat de verschillen en overeenkomsten tussen de MBTI typen betekenen voor de samenwerking en teamdynamiek. Verschillen in communicatiestijl, omgang met deadlines, stress of conflicten worden helder en bespreekbaar. De specifieke doelstelling die het team heeft met de teamcoaching wordt aangepakt. Afspraken om ieder zijn kwaliteiten in te zetten in de praktijk worden vastgelegd in een actieplan. 

Investering: voor teamcoaching met de MBTI maak ik graag een offerte

Nb. Op zoek naar een teambuilding activiteit of een workshop van een halve dag?  Daarvoor is de MBTI workshop Inzicht in je voorkeursstijl en type beschikbaar. 


Meer over de MBTI

De MBTI® (Myers-Briggs Type Indicator) is een van de meest gebruikte persoonlijkheidsinstrumenten ter wereld. Het werd ontwikkeld door Isabel Myers en Katharine Briggs als een toepassing van Carl Jung’s theorie van psychologische typen.  Deze theorie suggereert dat wij tegengestelde manieren hebben:

  • om energie te krijgen (Extraversion of Introversion),
  • informatie te verzamelen of ons van informatie bewust te worden (Sensing of Intuition),
  • te beslissen of tot een conclusie te komen over die informatie (Thinking of Feeling) en
  • om te gaan met de wereld om ons heen (Judging of Perceiving).

Aangenomen wordt dat je alle acht delen van je persoonlijkheid gebruikt, maar de voorkeur geeft aan 1 in elk gebied, net als dat je een natuurlijke voorkeur hebt voor het gebruik van je linker of rechter hand. Geen enkele voorkeur is beter of gewenster dan zijn tegengestelde.

De MBTI meet niet je vaardigheden of kennis. Het is een manier om je te helpen je bewust te worden van je eigen stijl en die van anderen. Het helpt om inzicht te krijgen en waardering voor de manieren waarop mensen van elkaar verschillen.